CIB Vlaanderen gaat voortaan door het leven als CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Belastingverhoging voor verhuurders desastreus voor de woningmarkt

Persbericht 21 oktober 2024
Detail page

“Meer dan eender welke maatregel geeft dit het signaal aan verhuurders om af te haken”


Het Laatste Nieuws bericht vandaag over de belastingverhoging op huurinkomsten die formateur Bart De Wever voorstelt in de meest recente versie van zijn ‘supernota’. Dat is nieuw: in de nota waarop de gesprekken in eerder dit jaar stukliepen, stonden enkel maatregelen voor tweede verblijven e.d. De reactie: opluchting bij iedereen die bezorgd is over het toenemend aanbodtekort aan private huurwoningen. Dat een belasting op reële huurinkomsten nu toch op tafel komt, zorgt voor grote ongerustheid. Namens de immosector bevestigen we wat Het Laatste Nieuws schrijft: het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een zware belastingverhoging.

De Hoge Raad van Financiën schatte die enkele jaren terug op meer dan een half miljard euro. Diezelfde ramingen gaven aan dat het extra opbrengstverlies voor private verhuurders gemiddeld één maand huur kan bedragen.

"Dat is geen onheilsvoorspelling maar een realistische inschatting. Dit bovenop minstens drie maanden die je nu al als onkosten mag rekenen door de (huidige) personenbelasting, de onroerende voorheffing, diverse andere kosten en de vetusteit. En ook nog eens bovenop andere maatregelen zoals de verhoging van de registratierechten van 10 naar 12%, het beperken van de indexatie van de huurprijzen, de invoering van renovatieverplichtingen die (terecht) investeringen in kwaliteit vereisen en de afschaffing van het langetermijnsparen als enige fiscale stimulans voor de huurmarkt”, geeft Kristophe Thijs, directeur Communicatie van CIB aan.

Effecten

De effecten laten zich raden: opnieuw minder nieuwe investeringen in huurwoningen en huidige verhuurders die eieren voor hun geld kiezen en verkopen. De gemiddelde huurprijzen zullen sterker toenemen, waardoor de impact finaal ook substantieel op de schouders van de huurders zal rusten.

Uit de meest recente editie van de Huurbarometer blijkt reeds dat de huurmarkt met problemen kampt. In het voorjaar van 2024 werden 30% minder nieuwe huurcontracten afgesloten dan in andere jaren. Het waren er in Vlaanderen zelfs minder dan in het door corona getroffen voorjaar van 2020. Een duidelijkere eye-opener voor de politiek kan je moeilijk inbeelden. De vraag neemt immers niet af: meer dan ooit hebben Belgen het moeilijk om een huurwoning te vinden. Het probleem schuilt aan de aanbodzijde.

"De huurmarkt heeft dringend nood aan extra investeringen. Het beleid moet investeerders aantrekken en niet afschrikken. Een belasting op reële huurinkomsten creëert volledig het tegenovergestelde effect. Meer dan eender welke maatregel geeft dit het signaal aan verhuurders om af te haken”, gaat Thijs verder.

We vragen dan ook met aandrang aan de regeringsonderhandelaars om dit ondoordacht en nefast voorstel te schrappen uit de supernota. Zo niet dreigt dit overigens volledig het woonbeleid te doorkruisen dat de gewestelijke regeringen willen voeren. Daarin ligt net een klemtoon op aanbodcreatie.

Slotsom

De geplande invoering van een belasting op reële huurinkomsten zal een nefaste impact hebben op de vastgoedmarkt en de beschikbaarheid van huurwoningen. Deze maatregel dreigt een groot aantal

bestaande verhuurders te ontmoedigen om hun vastgoed te verhuren, waardoor velen hun panden zullen verkopen. Dit zal leiden tot een verminderd aanbod aan huurwoningen, terwijl de vraag blijft stijgen, wat de huurprijzen verder zal opdrijven.

Daarnaast zullen ook potentiële investeerders worden afgeschrikt, wat de bouw van nieuwe huurwoningen belemmert. De geplande belastingmaatregel zal betaalbaar wonen dus nog verder uit het zicht duwen.

Meer informatie

Kristophe Thijs – Directeur Communicatie CIB – kristophe.thijs@cib.be – 0476 60 43 61.


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoConcordiaCovastLuminusORISAsbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.