Belangrijke boodschap: Volg hier onze updates over het Coronavirus.

Tweede coronagolf: wat met vakantieverhuur?

Nieuws 29 juli 2020
Detail page

Er is heden geen verbod om naar een vakantiewoning aan de Kust af te zakken. Ook Antwerpenaren mogen nog steeds de verplaatsing naar de Kust maken. Er is geen sprake van een sluiting van de gemeente- of de provinciegrenzen waardoor men verplicht binnen Antwerpen moet blijven.

Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx heeft dit overigens in een radio-interview bevestigd. Op de vraag of mensen uit de provincie Antwerpen nog naar het buitenland op vakantie mogen gaan, antwoordde zij als volgt: "Ja, dat mag. We snappen dat mensen snakken naar vakantie en we willen hen dat niet ontnemen. Wel willen we vragen om niet-essentiële verplaatsingen uit te stellen als ze niet nodig zijn. Wie toch op reis gaat, vragen we om alle maatregelen in het achterhoofd te houden. Ga niet uit de bol. Hou te allen tijde afstand en draag een mondmasker." Met andere woorden: de verplaatsing naar de reisbestemming is toegestaan. Wat voor buitenlandse reizen geldt, geldt uiteraard ook voor binnenlandse vakanties.

Noteer wel dat de huur van een vakantiewoning die in de stad Antwerpen en enkele randgemeenten gelegen is, wordt afgeraden.

Minister De Crem heeft bovendien bevestigd dat er tot nader order geen plannen zijn om de landsgrenzen te sluiten. Nederlanders, Fransen en Duitsers mogen dus naar de Belgische Kust komen, behalve wanneer hun gebied van vertrek in een rode zone valt. Belgen mogen weliswaar terugkeren uit een rode zone (mits respecteren van de verplichte quarantaine), maar buitenlanders mogen niet vanuit een rode zone naar ons land komen.

Laat ons in deze ook niet vergeten dat vakantiewoningen de veiligste logiesvorm zijn om heden een vakantie in door te brengen. Je kan er perfect de social distancing garanderen, zit er in je eigen bubbel, hebt de volledige controle over je logies, er zijn geen met andere toeristen te delen gemeenschappelijke ruimtes, … En, aan de Kust nemen de gemeenten echt wel het zekere voor het onzekere op vlak van veiligheid. Dus: als Antwerpse of buitenlandse toeristen nog ergens terecht willen voor een veilige vakantie, dan kunnen de vakantiewoningen daarvoor net alle troeven voorleggen.

Ook de virologen zijn zich daar bijzonder goed van bewust. Dat bleek gisteren nogmaals uit duiding van prof. Marc Van Ranst: ‘Wanneer u naar een vakantiehuisje gaat – maakt niet uit waar – en u doet dat met de eigen auto, met de eigen bubbel en u bent daar ter plaatse ook met die eigen bubbel, dan is daar virologisch weinig aan de hand.

Grotere vakantiewoningen

Belangrijk voor het verhuurkantoor is om (kandidaat-)huurders van vakantiewoningen met een capaciteit van meer dan 10 personen hierover te informeren. Uiteraard is het aan de huurder om deze bepaling dan ook te respecteren, en desgevallend het aantal gasten in de vakantiewoning te beperken tot maximaal 10.

Het pakket aan maatregelen heeft ook een impact op de kantoororganisatie. Daarvoor moeten de toeristische verhuurkantoren zich, net zoals andere vastgoedprofessionals, aligneren op de richtlijnen voor winkels. De mondmaskerverplichting moet strikt gerespecteerd worden, zowel door medewerkers als door klanten, van zodra er een klant in het kantoor is. We herinneren: ook wanneer er plexiglazen schermen voorzien zijn. Enkel op afspraak mag je nog meer dan één persoon toelaten in het kantoor. De sectorgids schreef hieromtrent ook reeds voor dat je toeristen niet als groep in je kantoor mag binnenlaten. Bij het afhalen en deponeren van sleutels, alsook bij vragen, is dit beperkt tot één persoon namens de huurders.


Structurele partners

BTVBTVBTVBTVBTVBTV

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB Vlaanderen. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.