CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Wallonië wil praktijktesten inzetten op woningmarkt

Nieuws 15 september 2022
Detail page

Wallonië wil praktijktesten invoeren om mogelijke discriminatie op de huisvestingsmarkt op te sporen. De Waalse regering heeft daarvoor zopas een ontwerpdecreet goedgekeurd. Bedoeling is om vanuit de regionale administratie te werken met mystery shoppers.

Als uit de praktijktest blijkt dat er sprake is van een overtreding, dan wordt er binnen de 30 dagen een hoorzitting met de overtreder ingepland. Bij een overtreding speelt de administratie het dossier door aan het parket. Als het parket de zaak niet binnen een bepaalde termijn in behandeling neemt, riskeert de overtreder bij recidive alsnog een administratieve boete. De overtreder heeft wel nog de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de administratie.

Analyseren

Bedoeling is om de maatregel te evalueren en de positieve en negatieve impact op de strijd tegen discriminatie op de woonmarkt te analyseren.

"De eigenaar van een woning heeft het recht om uit verschillende kandidaten een huurder te kiezen, maar hij moet daarbij wel de wetgeving rond discriminatie respecteren. Helaas blijft discriminatie bij de toegang tot de woningmarkt voor veel mensen in Wallonië een realiteit. Het gaat om onwettige praktijken. Door onze informatie - en bewustmakingscampagnes te versterken willen we die praktijken terugdringen", zo zegt Waals minister van Wonen Christophe Collignon (PS).

(Bron: Belga)


Structurele partners

ChecknetKorfineACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.