CIB vertegenwoordigt de toeristische verhuurkantoren aan de Kust. Dat is een sector, geworteld in traditie, die al decennialang garant staat voor betaalbare vakanties aan zee. Het gaat in hoofdzaak om de seizoensverhuur van tweede verblijven. De eigenaars daarvan verhuren enkele weken/maanden op het jaar om de vaste kosten voor het tweede verblijf (inclusief lokale belastingen) terug te verdienen. Daarom noemen we het ook wel ‘occasionele seizoensverhuur’.
De ca. 80 toeristische verhuurkantoren hebben om en bij 10.000 vakantiewoningen in portefeuille. Zij bieden de eigenaar ontzorging en nemen het volledige traject van tehuurstelling, onthaal, opvolging & nazorg op zich.
Op de onderstaande kaart vind je het aantal aangemelde vakantiewoningen per kustgemeente, verder onderverdeeld waar mogelijk naargelang deelgemeenten. De meer dan 16.600 vakantiewoningen aan de Kust vertegenwoordigen 57% van het totaal aantal logies in Vlaanderen. Het is dus een zeer significante en belangrijke toeristische sector.
Dat geldt ook wanneer we kijken naar het aantal slaapplaatsen. In totaal zijn er net geen 87.000 slaapplaatsen in aangemelde vakantiewoningen, enkel in de 10 kustgemeenten. Dat komt overeen met 17,8% van het totaal aantal slaapplaatsen in logies in Vlaanderen (488.900). De vakantiewoningen zijn dan ook een substantieel deel van het toeristisch aanbod en genereren een grote bijdrage tot de toeristische economie, zowel lokaal in de Kustgemeenten als Vlaams.
In onderstaande grafiek kan je het aantal aankomsten consulteren per gemeente. Het toont hoe belangrijk de sector van de vakantiewoningen is en welke bijdrage die levert aan de toeristische economie. Dit niet in het minst aan de Kust. De cijfers zijn naar groot vermoeden zelfs niet volledig. Zeker bij de verhuur van vakantiewoningen is er immers een mate van onderrapportering op statistisch vlak.
Op de onderstaande kaart kan je het aantal overnachtingen terugvinden in vakantiewoningen per gemeente, zoals gerapporteerd door de FOD Economie. Helaas bevat de datareeks van de FOD niet voor alle gemeenten data. Dit is hetzelfde probleem als bij de aankomsten. Voor Bredene bijvoorbeeld zijn er geen gegevens. Daardoor staan het aantal aankomsten en overnachtingen in een aantal gemeenten op 0, terwijl er in realiteit natuurlijk wel aankomsten en overnachtingen zijn.