Belangrijke boodschap: Volg hier onze updates over het Coronavirus.

Hoe klimaatbestendig is jouw woning of perceel? Ontdek het op groenblauwpeil.be

Nieuws 24 september 2021
Detail page

Voortaan kan je via de website groenblauwpeil.be nagaan hoe klimaatbestending je woning of perceel is. Deze online tool wijst niet alleen een score toe, maar geeft ook concrete tips om die score eventueel te verbeteren. 

Score van A tot F

Het "groenblauwpeil" werd ontwikkeld door de Vlaamse Confederatie Bouw, het kenniscentrum voor gemeentelijk waterbeheer en de Vlaamse overheid. Wie surft naar www.groenblauwpeil.be kan daar gegevens invullen over zijn of haar woning of perceel en de online tool berekent vervolgens een score (van A tot F) die aantoont hoe klimaatbestendig die is. Gebruikers krijgen ook een aantal tips mee om hun score te verbeteren, zoals het planten van (meer) bomen, het installeren van een regenput of het gebruiken van klinkers die regen doorlaten.

De website bevraagt zowel groene (beplanting, biodiverstiteit, CO2-opslag...) als blauwe  (waterinfiltratie, verharding...) aspecten van een woning of perceel en berekent voor beiden ook een aparte score. 

Sensibiliseren in strijd tegen klimaatverandering

In het kader van de strijd tegen klimaatverandering, is het volgens bevoegd Demir belangrijk om het roer om te gooien. "We staan ondertussen voor een gigantische uitdaging en dat betekent dat we onze leefomgeving ook zullen moeten aanpassen", zegt de minister. "Daarom komen we nu met dit laagdrempelig instrument: we willen de mensen informeren en sensibiliseren. We gaan dat niet doen met het vingertje omhoog, maar we willen vooral tips geven waar de mensen zelf mee aan de slag kunnen."

Het "groenblauwpeil" werd ontwikkeld in samenwerking met onder andere de Confederatie Bouw. De sectorfederatie krijgt naar eigen zeggen veel vragen van mensen die hun woning aan het renoveren zijn. Zij willen hun woning klimaatbestendiger maken, maar weten niet hoe ze daar aan moeten beginnen. Het "groenblauwpeil" zou hen daar nu bij moeten helpen. Het online instrument is er dus voor particulieren, maar ook lokale besturen, projectontwikkelaars en architecten kunnen er gebruik van maken. Ook voor hen kan de website nuttig zijn om na te gaan hoe ze de publieke ruimte op een zo klimaatbestendig mogelijke manier kunnen inrichten.

(Bron: VRTnws)


Structurele partners

BTVBTVBTVBTVBTVBTV

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB Vlaanderen. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.