CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Tijdelijke werkloosheid voor arbeiders en bedienden: update en verduidelijking

Nieuws 26 maart 2020
Detail page

De overheidsmaatregelen rond tijdelijke werkloosheid omwille van de coronacrisis zijn bij de meeste werkgevers intussen gekend. De recent afgesloten CAO voor werknemers onder het PC323 maakt het verplicht voor de werkgever om boven op de werkloosheidsvergoeding een toeslag te betalen van 12 euro per dag. Verder is ook voorzien dat het Sociaal Fonds voor de Vastgoedsector deze 12 euro per dag zal terugbetalen aan de werkgevers. Rond de berekening ervan en het toepassingsgebied was nog wat onduidelijkheid. Vandaar dat we op basis van concrete voorbeelden wat verheldering brengen.

Het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht werd door de overheid sterk vereenvoudigd en is ongetwijfeld voor veel, ook kleine, werkgevers bittere noodzaak om de huidige coronacrisis als bedrijf te overleven. Ook onze sector wordt hard getroffen. Zonder dat er momenteel sectorale werkloosheidscijfers bekend zijn, mag verwacht worden dat ook bij de vastgoedmakelaars-bemiddelaar veel beroep wordt gedaan op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (corona). Het SF323 organiseert momenteel een bevraging om een beter beeld te krijgen van de tijdelijke werkloosheid binnen onze sector.

Voorbeelden uit de praktijk

Voltijds

Tot nu was er onduidelijkheid hoe de 12 euro per dag diende berekend te worden. De sociale partners die de CAO hebben afgesloten verduidelijken dat de 12 euro geldt voor een volledige dagprestatie (7 uur 36 minuten). Wie dus 15 volle dagen van 7u36’ tijdelijk werkloos is, ontvangt een toeslag van zijn werkgever van 15 x 12 euro = 180 euro. 

Deeltijds

Maar wie onvolledige dagen werkt valt niet uit de boot. De uren van de onvolledige dagen worden per maand opgeteld en hier wordt dan 12 euro betaald per volle schijf van 7u36’. Neem het geval van iemand die 4 uur per dag werkt, en 16 dagen werkloos is, dan heeft deze werknemer 16 x 4 u = 64 uur werkloosheidsvergoeding. Deze werknemer zal recht hebben op de toeslag van zijn werkgever van 8 x 12 euro = 96 euro. De deeltijdse werknemer werd dus niet vergeten, maar er gebeurt een proratering zodat iedereen op gelijke wijze wordt behandeld. 

Sociaal secretariaat

Het is belangrijk dat de sociale secretariaten de berekening van de toeslag van 12 euro correct uitvoeren. Het sociaal fonds zal de toeslag aan de werkgevers terugbetalen, voor zover deze correct is toegepast. Informeer jouw sociaal secretariaat eventueel zelf met bovenstaande voorbeelden

Leerlingen of stagiairs

Ook werd de vraag gesteld of de toeslag van 12 euro voor leerlingen van toepassing is. Hier kan worden bevestigd dat “de leerlingen” die van hun werkgever een leervergoeding krijgen en die tijdelijke werkloos zouden zijn, niet in aanmerking komen voor de toeslag van 12 euro

Het toepassingsgebied van de CAO betreffende de 12 euro extra vergoeding zijn “werkgevers en werknemers van PC 323”. Werknemers zijn per definitie met hun werkgever verbonden door een arbeidsovereenkomst. Dit is bij leerlingen (in het kader van een duale opleiding) of bij stagiairs (bij Syntra) NIET het geval: zij zijn gebonden door een leer- of stageovereenkomst. Daarom is bijkomende vergoeding niet van toepassing. Indien werkgevers of sociale secretariaten verkeerdelijk die 12 euro toch zouden toepassen, zal het sociaal fonds deze niet kunnen terugbetalen. Het recht hebben op tijdelijke werkloosheid is een bevoegdheid van de RVA.

Extra toeslag

Naast de toeslag van 12 euro die toegekend wordt door de werkgever en aan deze wordt terugbetaald door het Sociaal Fonds ontvangt de werknemer ook nog een toeslag van 5,63 euro per dag. Deze toeslag is ten laste van de RVA en wordt berekend en betaald door de uitbetalingsinstelling. De toeslag zal dus niet op de loonbrief worden opgenomen. Volgens bronnen bij de RVA zou deze toeslag van 5,63 euro per dag ook geprorateerd worden, dus hetzelfde systeem, of minstens een variant erop, zoals uiteengezet voor de 12 euro.  

Terugbetaling

Het sociaal fonds voor de vastgoedsector (SF323) werkt aan een procedure om de aanvragen tot terugbetaling van de 12 euro aan de werkgevers snel en eenvoudig af te handelen. De procedure zal eerstdaags worden uiteengezet op de website van het sociaal fonds.  


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.