CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Nieuwe CAO’s streven naar evenwicht belangen werknemers en werkgevers

Nieuws 6 december 2021
Detail page

Zoals eerder bericht worden in het kader van het interprofessioneel akkoord verschillende CAO’s herbekeken. Een aantal van deze CAO’s zijn intussen goedgekeurd. Zo zijn er afspraken met betrekking tot structureel telewerk, werkbaar werk, de ontslagregeling van conciërges en landingsbanen. De diverse CAO’s dragen bij tot een duurzame samenwerking tussen de sociale partners en streven naar een evenwicht tussen de belangen van werknemers en werkgevers. De teksten van deze CAO’s kan je raadplegen op de website F323. Meer informatie over de toepassing kan je ontvangen via jouw sociaal secretariaat. Ook rond vorming komt er nog een nieuwe CAO die inzet op levenslang leren en het toepassen van nieuwe leervormen zoals e-learning.

De cao structureel telewerk verplicht geenszins het invoeren van telewerk, maar voorziet in een afsprakenkader (met bijhorende bijlage aan de arbeidsovereenkomst) voor wie dat wenst te doen. 

De cao werkbaar werk groepeert een reeks aanbevelingen om de werkbaarheid in de sector te verhogen, en zo uitval en burn-out terug te dringen. De sectorconsulenten van de Fonds 323 kunnen daarbij helpen. Voor grote ondernemingen (met intern overlegorgaan) wordt de verplichting ingevoerd een ondernemings-cao ‘werkbaarheid’ af te sluiten tegen 30 juni 2022.

Omdat het recht op woonst bij ontslagen conciërges in het verleden al te vaak voor de rechtbank moest beslecht worden, is in de cao 'recht op verblijf in de woning' voor hen een regeling uitgewerkt zodat het recht op woonst voortaan voor een redelijke termijn gegarandeerd is. 

Het recht op landingsbanen (vermindering van arbeidstijd voor oudere werknemers) wordt voor conciërges uitgebreid met een bijkomende forfaitaire vergoeding van €150  ten laste van het sectorfonds.  


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.