CIB Vlaanderen wordt CIB en daar hoort een volledig nieuw kleedje bij. Klik hier voor meer info.

Mogen er nog plaatsbeschrijvingen uitgevoerd worden?

Nieuws 25 maart 2020
Detail page

Volgens de FAQ die de Vlaamse regering vandaag heeft goedgekeurd mogen plaatsbeschrijvingen nog uitgevoerd worden. Maar ENKEL voor lopende verhuurdossiers en wanneer het gebeurt op de wijze die in de FAQ wordt vooropgesteld. Niet-noodzakelijke plaatsbeschrijvingen moeten uitgesteld worden. Dringend noodzakelijke plaatsbeschrijvingen mogen wel uitgevoerd worden, maar enkel op mandaat.

Of plaatsbeschrijvingen nog opgemaakt kunnen worden, was de afgelopen dagen ongetwijfeld de meest gestelde vraag. We moesten daarbij steeds antwoorden dat dit in het licht van de coronamaatregelen niet langer kon. Dat naar analogie met de plaatsbezoeken, waarover het crisiscentrum zich uitdrukkelijk heeft uitgesproken.

Via onze politieke contacten hebben we vanuit CIB Vlaanderen evenwel aangedrongen op specifieke richtlijnen. Want, een algemeen verbod betekent dat de organisatie van huurderswissels quasi onmogelijk werd. Dit gezien het belang van de plaatsbeschrijving voor disputen inzake huurschade.

Via de FAQ hebben minister Diependale en de Vlaamse Regering nu duidelijkheid geboden. Om hierover geen enkel misverstand te laten bestaan, hernemen we hieronder letterlijk de relevante passage uit de FAQ van de Vlaamse overheid:

Hoe verloopt de intredende plaatsbeschrijving?

Bij de aanvang van een huurovereenkomst moeten de huurder en de verhuurder een intredende plaatsbeschrijving opstellen. De intredende plaatsbeschrijving moet tegensprekelijk zijn, wat in normale omstandigheden inhoudt dat de huurder en verhuurder (of een vertegenwoordiger) samen de plaatsbeschrijving opstellen. De beperkende maatregelen leiden ertoe dat het opstellen van een tegensprekelijke plaatsbeschrijving moeilijker zal verlopen. Het verdient in ieder geval de aanbeveling om in de plaatsbeschrijving te vermelden dat de plaatsbeschrijving werd opgesteld tijdens de gelding van de beperkende coronamaatregelen.

1)           De huurder en de verhuurder kunnen er voor opteren om samen  een deskundige aan te stellen die in hun naam de intredende plaatsbeschrijving zal opstellen. De kosten van de deskundige worden gedeeld tussen beide partijen. Zij geven een mandaat aan de deskundige, zodat deze alleen ter plaatse kan gaan en de aanwezigheid van de huurder en verhuurder kan vermeden worden. De deskundige zal een ontwerp van plaatsbeschrijving opmaken, gedocumenteerd met foto’s, en dit ontwerp aan de huurder en verhuurder bezorgen. Zij kunnen dan het akkoord geven, eventueel na aanpassing naar aanleiding van opmerkingen. Via de schriftelijke procedure wordt de tegensprekelijkheid gegarandeerd. 

2)           Indien de partijen ervoor opteren om geen deskundige aan te stellen en fysiek contact te vermijden (niet op hetzelfde ogenblik de intredende plaatsbeschrijving opstellen), kan volgende werkwijze gevolgd worden: de verhuurder stelt de plaatsbeschrijving op en stoffeert deze zo veel mogelijk met foto’s. Ook de meterstanden worden genoteerd en van de meters worden foto’s genomen. Nadien geeft hij een kopie van deze plaatsbeschrijving en de sleutels tegen ontvangstbewijs af aan de huurder. Vervolgens gaat de huurder ter plaatse om de woning te bezoeken en de door de verhuurder opgestelde plaatsbeschrijving te overlopen. Indien de huurder niet akkoord is, reageert hij ten laatste de volgende dag schriftelijk ten aanzien van de verhuurder. 

3)           Tot slot kunnen de huurder en verhuurder er voor opteren om samen de plaatsbeschrijving op te stellen, waarbij ze rekening houden met de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen (social distance (minimum 1,5 meter tussen personen), slechts twee personen aanwezig (huurder en verhuurder), elke partij neemt zijn eigen balpen mee, de plaatsbeschrijving wordt vastgehouden met handschoenen).

Wat onthouden we hieruit concreet?

  1. Een vastgoedmakelaar of expert mag een plaatsbeschrijving opmaken, maar alleen indien dat gebeurt op mandaat. Dat garandeert dat de huurder en verhuurder niet aanwezig zijn. De FAQ van de Vlaamse overheid maakt geen onderscheid tussen bewoonde en niet-bewoonde panden. Ook in bewoonde panden mag dus een plaatsbeschrijving worden opgemaakt, op voorwaarde dat de hygiënemaatregelen strikt gerespecteerd worden. Positief is dat de Vlaamse regering uitdrukkelijk bevestigt dat de schriftelijke procedure naderhand de tegensprekelijkheid garandeert. Correcte uitvoering van de schriftelijke procedure is dus cruciaal.
  2. Op de plaatsbeschrijving wordt best vermeld dat deze in coronatijden is opgemaakt. Een formulering die men hiervoor kan gebruiken: ‘Deze plaatsbeschrijving werd opgemaakt op ….. (datum), een tijdstip waarop de bijzondere maatregelen met het oog op de bestrijding van de verspreiding van het Covid-19-virus van kracht waren.’
  3. De aanbevelingen zijn nagenoeg identiek voor de uittredende plaatsbeschrijvingen. Enig echt noemenswaardig verschil is dat de tweede optie hierboven niet geldt bij uittredende plaatsbeschrijvingen. Een uittredende plaatsbeschrijving kan dus enkel worden opgemaakt door (1) een deskundige (zoals de vastgoedmakelaar) op mandaat of (2) de huurder en de verhuurder samen, rekening houdend met de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen.
  4. Noteer hierbij ook uitdrukkelijk de richtlijn, die in de FAQ staat opgenomen wanneer het gaat over plaatsbezoeken, dat er geen nieuwe verhuurprocessen meer opgestart mogen worden. Het standpunt rond de plaatsbeschrijvingen opent dus geenszins de deur om nieuwe bemiddelingsopdrachten bij verhuur aan te vatten!

Hieronder nemen we voor de volledigheid de volledige tekst rond de plaatsbezoeken over uit de FAQ:

Mogen er nog bezichtigingen georganiseerd worden met het oog op de verkoop of een nieuwe verhuring van een verhuurde woning?

Neen. De federale overheid adviseert alle niet-essentiële verplaatsingen te vermijden en stelt dat een mix van leeftijden absoluut vermeden moet worden. Aangezien niet op voorhand geweten is welke personen de woning zullen komen bezichtigen, mogen geen bezichtigingen meer georganiseerd worden. Lopende verhuurprocessen mogen doorgaan, maar er mogen geen nieuwe meer opgestart worden.


Structurele partners

KorfineChecknetACEGSpottoECCAConcordiaCovastLuminusORIS
Asbest Consulting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Deze browser is niet compatibel met CIB. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.